top of page

Middenhof, professionele zorg en wonen, met nadruk op het gewone leven 


6 Januari 2022 is de Middenhof geopend, een nieuwe zorglocatie waar Leger des Heils W&G Noordwest in samenwerking met Stichting 488 jonge meiden opvangt die wegens omstandigheden geen eigen thuis hebben.


La’ Kischa is één van de meiden die straks op de Middenhof komt wonen. Ze verhuist met een groep meiden vanuit Vast en Verder Zoetermeer naar de locatie. “Het is best spannend, maar we hebben er zin in en zijn klaar voor deze nieuwe start!” vertelt ze. “Hopelijk zien de mensen daar ons als normale jongeren. We wonen op een woongroep, maar zijn gewoon meiden die hun leven weer op de rails willen krijgen.”  La’Kischa is zelf bijvoorbeeld druk met school en werk. Ook kijkt ze uit naar de mogelijkheden die een grote stad als Den Haag haar bieden, waar haar droom om als tatoeëerder te kunnen werken hopelijk uit zal komen.

Nu de verbouwingen aan het voormalige klooster bijna achter de rug zijn, duurt het niet lang meer voor La’Kischa en haar huisgenoten hun nieuwe thuis mogen betreden. De aanpak op de nieuwe locatie is anders dan de meiden gewend zijn. In de Middenhof staat het zorgmodel ‘zorgwonen’ namelijk centraal. Professionele zorg en wonen in een gemeenschap worden hierbij gecombineerd waarbij de nadruk op het gewone leven ligt. In de Middenhof werken de meiden intensief aan hun herstel en terugkeer naar hun ouderlijk huis of een andere plek. De woonvoorziening is ingebed in een familiehuis en er zijn 21 noodopvang en beschermd wonen plekken.

Samenwerking
De ambitie van Stichting 488 om ‘zorgwonen’ op deze locatie aan te bieden, sluit aan bij het streven van het Leger des Heils om jongeren een kans te geven om hun jonge levens op de rails te krijgen. Daarom zijn beide partijen een intensieve samenwerking aangegaan. “Deze unieke woonlocatie biedt de meiden een nieuwe start. Samen met Stichting 488 kijk ik uit naar een prachtige samenwerking, waarin we de meiden met elkaar als één team mogen ondersteunen tijdens hun weg herstel,” vertelt Martijn de Graaf, afdelingsmanager Leger des Heils Noordwest.

Ook Rieke den Boer (Stichting 488), manager Middenhof is blij met de samenwerking: “Stichting 488 heeft als doel om de levens- en ontwikkelingsomstandigheden van individuen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden in de regio Den Haag structureel te verbeteren. Zorgwonen draagt daaraan bij,” legt ze uit. Hopelijk voelen de meiden zich snel thuis op de Middenhof en ervaren ze dit als een fijne plek waar ze aan hun herstel mogen werken.

bottom of page